Světový den Downova syndromu 21.3.2022

Dnes je světový den Downova Syndromu. Oslavte jej s námi třeba tak, že si dáte na každou nohu jinou ponožku, čímž odkážete na jinakost s respektem a pochopením. Oslava dne DS je toziž tradičně spojována s tzv. Ponožkovou výzvou, která odkazuje na různorodost i solidaritu společnosti. Každý z nás je jiný a je to tak v pořádku. Stejně tak jako ponožka jiného vzoru plní svou funkci, i když se odlišuje od té druhé, tak i lidé s DS jsou platnými členy naší společnosti. 

Proto pojďte do toho letos zase s námi, vezměte si 21. 3. každou ponožku jinou.

Stáhněte si a šiřte letáčky na podporu lidí s DS.

 

 

Letáky ke Světovému dni DS (PDF) Letáky ke Světovému dni DS (PDF) Aktuality

 

 

Motto Světového dne Downova Syndromu na rok 2022

#Inclusion means...

V rámci kampaně na podporu lidí s DS každý den jedna z členských organizací EDSA (Evropská Asociace Downova Syndromu) reprezentující jednotlivé státy sdílí různé roviny inkluze. Co pro lidi s DS a jejich rodiny znamená inkluze? Každý den příspěvek z jiného státu. Česká republika letos připadla právě na dnešní celosvětovou oslavu dne Downova syndromu. A letos jí svou fotografií reprezentuje naše desetiletá Anežka, která ráda sportuje se svými sestrami a přáteli. 

 

Inkluze znamená, užívat si společně sport.

Aněžka ráda sportuje. Baví ji lyžovat, bruslit, plavat, jezdit na kole i kolečkových bruslích. A začíná se učit i na snowboardu. A společně s dalšími dětmi je to největší zábava!

 

Inkluze znamená, že zde není žádný rozdíl v tom, jak se na tebe lidé dívají.
Hlavním představitelem tohoto videa a můj bratr Tonda. Video natočili jeho kamarádi ze skauta, kteří ho berou jako sobě rovného.

Proč zrovna 21.3.?

Myšlenka oslavy dne Downova syndromu vznikla již v roce 2005 a jako symbolické datum na podporu osob s trizomií 21 se vybralo datum 21. 3., které odkazuje na ztrojený 21. chromozom. Oficiálně, pod záštitou OSN, je Světový den Downova syndromu (DS) oslavován od roku 2012. Cílem je, aby se v tento den šířilo povědomí široké veřejnosti o osobách s DS.

 

Byť je DS nejčastější chromozomální vadou, stále se střetáváme se zavádějícími informacemi, nepochopením či neúctou. Ještě na počátku 90. let, kdy vznikl náš spolek DownSyndrom CZ, se u nás osoby s DS považovaly za nevzdělavatelné a rodičům čerstvě narozených dětí byla doporučována ústavní péče. Dnes by nás takový přístup mírně řečeno nazdvihl ze židle. Změnilo se od té doby mnohé. Většina dětí s DS vyrůstá v láskyplném a bezpečném prostředí své rodiny, kde jsou vychovávány k co největší samostatnosti a kde si přirozeným způsobem osvojují mnoho znalostí a dovedností. Často jsou integrovány v běžných mateřských i základních školách, navštěvují zájmové aktivity, pracují. Možná i Vy máte mezi nimi svého kamaráda.

 

Lidé s DS, ani jejich rodiny dnes již naštěstí nejsou vylučovány ze společenského života, nejsou odmítáni za to, že jsou jiní. Žijí běžně mezi námi a chtějí patřit do našeho života, chtějí být respektováni, i milováni, oceňováni i podporováni. I když vypadají malinko jinak, prožívají každodenní radosti i strasti stejně jako Vy. Vnímání ze strany společnosti se velmi proměnilo. Ale i tak předsudky přetrvávají.

Když je něco neznámého, jiného, lidé se toho obvykle bojí. Nebojte se osoby s DS poznat, ani se nebojte ptát, nebo se zajímat o to, jací vlastně jsou.

 

Právě tento den je určený k tomu, abychom Vám ukázali, kdo jsou osoby s DS, co od nich můžeme čekat, co se od nich můžeme naučit, čím nás mohou inspirovat, nebo naopak kde mají své limity a s čím jim můžeme pomoci my. Lítost, neúcta, podceňování jsou stejně nevhodným přístupem jako přeceňování jejich schopností a možností. I sebešikovnější člověk s DS může jednou potřebovat právě Vaši pomoc.