Výměna průkazů OZP bez znovuposouzení a další změny MPSV pro rok 2015

Nový rok přinese v oblasti sociálních věcí hned několik změn. Jedna z těch pozitivních se týká průkazů TP, ZTP a ZTP/P, jejichž oprávnění držitelé si je budou moci vyměnit bez zbytečných administrativních průtahů a nového správního řízení, které by znovu a opakovaně posuzovalo jejich zdravotní stav pro opětovné vydání průkazu již jednou přiznaného. Držitelé průkazů s delší dobou platnosti tedy nemusí do konce roku 2015 absolvovat nové, nadbytečné a administrativně náročné posouzení zdravotního stavu, tak jak to stanovovala předchozí legislativa pro každého držitele průkazu.
Nárok na příspěvek na mobilitu bude nově vázán přímo na nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P.


Dalšími změnami jsou například zvýšení minimální mzdy na 9 200 Kč a zavedení porodného i na druhé dítě či zvýšení porodného pro matky s vícerčaty. Také koeficient určující nárok na porodné se zvyšuje z 2,4 násobku na 2,7 násobek životního minima.


Rozšířit možnosti umístit dítě školkového věku do předškolního zařízení by měly dětský skupiny. Založení takové skupiny je administrativně i finančně méně náročné než v případě klasické školky a rodiče mohou využít slevu na dani, pokud služby dětské skupiny využívají.

 

Více informací naleznete v Tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 11. prosince 2014.